Už sa to nezadržateľne blíži! Prvý chill-out večer v Banskej Šiavnici

Už sa to nezadržateľne blíži! Otvárací koncert podujatia Nu Sound Of Visegrad sa uskutoční 12. apríla v KC Banská Štiavnica. V premenenom kultúrnom dome na chillout zónu predstaví album roka 2018 trenčianska skupina Autumnist, na uhrančivý triphopový výlet vezme moravská Nekola a netradičný noise – sakrálny zážitok pripraví poľské duo xDZVØNx.

Banská Štiavnica zvíťazila v pilotnom projekte Mesto Kultúry 2019. Odborná komisia ocenila spôsob, akým mesto pracuje so zahraničnými turistami, no zároveň chcela motivovať aj domácich obyvateľov, aby sa viac zaujímali o nové trendy v umení a kultúre. A presne to chce anticipovať projekt Nu Sound Of Visegrad, ktorý postupne do Banskej Štiavnice privezie až 16 interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Za značkou Nu Sound Of Visegrad, ktorá sa predstavila doma aj v zahraničí (Rumunsko a Srbsko), stoja organizátori z agentúry Music Press Production. Do svojho projektu si vybrali kapely, ktoré inovatívne pracujú so zvukom, formou, vizualizáciou a koncertnou prezentáciou.

Headlinerom prvého koncertu v Banskej Štiavnici, ktorý sa uskutoční 12. apríla, bude skupina Autumnist. Ich najnovšia nahrávka False Beacon je čerstvým víťazom v kategórii Album roka 2018 / Cena novinárov Radio_Head Awards. Nominovaná bola aj na Elektronickú nahrávku roka. Odborníci sa zhodli a ocenili to, ako dokáže kapela pracovať s rôznymi štýlmi ako krautrock, psychedélia, space rock a synthpop. Rovnako rovnováhu medzi inštrumentálnou a vokálnou zložkou. „Autumnist považujeme v súčasnosti za jednu z najlepších slovenských kapiel. Účasť na tohtoročnom Eurosonicu potvrdila, že máme doma kvalitu, ktorú si musíme hýčkať a podporovať ju. Teší nás, že títo hudobníci na sebe neustále pracujú, zdokonaľujú sa a nechcú vymeniť kvalitu za kvantitu. Ich koncerty sú vždy pôžitkom a sme radi, že sa nám podarilo ich získať do nášho projektu, keďže príliš často nevystupujú,“ komentovali organizátori z Music Press Production.

Teší aj účasť českej skupiny Nekola, ktorá hrá uhrančivé downtempo s prvkami triphopu. Hudobníci z tejto kapely pochádzajú z moravského mestečka Kopřivnice a len tým dokazujú, že dobrá hudba sa nehrá iba vo veľkomestách. Tamojšia undergroundová scéna spojila Tomáša Kociana a Michala Burgeta. Do ich tvorivej činnosti sa neskôr zapojila aj basgitaristka a speváčka Marie Jalůvková. Debutový album Nekologie prekvapil svetovým zvukom, ale aj médiom, na ktorom vyšiel – kazete. Kombinácia triphopu, psychedélie a jazzu vytvára takmer éterickú a snovú atmosféru doplnenú o originálne texty vlastného univerza. Je to aj vďaka tomu, že trio Nekola je presvedčené, že elektronika má najväčšie opodstatnenie pri používaní živých nástrojov.

Poľská hudba je niekde inde nielen prezentáciou, ale aj tvorbou, ktorá sa tam robí. No aj z tejto rôznorodej scény vytŕča originálne, tajomné duo xDZVØNx. Hrať temný noise so sakrálnou hudbou a do toho ešte hiphop? Mať nejaké očakávania a snažiť sa dopredu charakterizovať ich tvorbu nemá žiaden zmysel. Oni sami sú radšej, keď na nich idete bez predsudkov. Keď poslucháči zahodia zbytočné škatuľkovanie, vo výsledku im zostane úprimná, autentická a zaujímavá hudba. Bora a Snufkin z tohto zoskupenia žijú vo Vroclave, ktoré pulzuje umeleckým životom. Duo inšpiruje industriálna strojovosť, ako aj tradičná hudba zo Sliezskeho kraja či slavistická folkloristika. Hudobníkov ovplyvnila polyfónia, pravoslávny mysticizmus aj súčasná experimentálna scéna.

Viac sa o interpretoch dozviete 12. apríla v Kultúrnom dome Banská Štiavnica, ktorý prejde „transformáciou“. Hlavná sála sa zmení na útulný klubový priestor, v ktorom vyrastie zelený trávnik, pripravená je aj oáza oddychu s barom, tuli vakmi a ďalšími vychytávkami, ktoré vytvoria príjemné miesto na sledovanie koncertov. Po ich skončení sa pokračuje na afterpárty (začiatok od 23:30 až do 03:00) v Spojár Kafe&Klub, na ktorej vystúpi Duhan so svojím programom.

Tento projekt z verejných zdrojov podporil: Fond na podporu umeni